Unngå samlivsbrudd

Å dele livet med noen gir mange psykologiske gleder bl a mulighet for sosialt samvær, felles opplevelser, trygghet, støtte, trøst osv. I tillegg er det store økonomiske fordeler ved at kostnader deles på to.

Fra min korte tid som ekspert i Luksusfellen ser jeg at flere av deltakernes økonomiske problemer startet etter et samlivsbrudd. Noen ble kjøpt ut av felles bolig, men måtte etablere seg helt på nytt. Andre ble sittende igjen med bolig, men nå dobbelt så stort lån å betjene selv.

Problemene oppstår når kostnadene etter et samlivsbrudd øker kolossalt og alt gjøres for å skåne barna. Det er urealistisk å tro at folk flest kan opprettholde samme levestandard etter et samlivsbrudd. Det krever stor psykologisk innsikt, og ikke minst mot, for å stamme inn på utgiftene.

Det beste er å unngå samlivsbruddet. For noen vil et brudd være uunngåelig og kanskje den eneste løsningen. For andre kan det være viktig å tenke på følgende fem råd:

 

  1. Velg rett! Det brukes enorme summer på utvelgelse til arbeidslivet. Det er avgjørende for lojalitet og arbeidsglede at kandidat, arbeidsoppgaver og arbeidsmiljø er en god «match». Står du på trappetrinnene til å inngå en relasjon som du ønsker skal vare. Sørg for at du også tenker med hodet, ikke kun med hjertet.
  2. Alltid prioritér den andre! Hvis du til enhver tid forsøker å gjøre det som er best for partneren din så bør det ikke ta lang tid før partneren begynner å gjøre det samme for deg.
  3. Opplever du skjev balanse i hvem som gjør hva – så si ifra! Partneren din er ikke tankeleser. Ikke forvent deg at andre forstår hva du ønsker og vil uten at du selv har satt ord på det.
  4. Ikke spill spill! Å teste ut om partneren din skjønner dine behov er en umoden strategi som du bør kvitte deg med.
  5. Snakk om det! Hvis du føler at det er noe du ikke kan si i parforholdet så er dette grobunn for irritasjon og mistillit.
Reklamer

About robertspeare

Robert Speare er psykolog, spesialist i klinisk voksen psykologi i Norge og i Sverige. Han jobber med utvelgelse til Forsvaret og andre bedrifter, samt hjelper mennesker med psykoterapi og coaching. Han driver Norges største bemanningsselskap som leier ut psykologer til offentlige instanser og private aktører.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: