Nettspill

Kan man få et overforbruk på grunn av vansker med å sette ord på følelser?

I 2013 hadde ca 50.000 nordmenn problemer med tipping og nettspill. Ca 250.000 nordmenn over 18 år spilte på nettet hvert år. Lotteritilsynet viser til at tapet på raske nettspill som kasino og oddsen var på 2,5 milliarder kroner i 2015. Utenlandske spillselskaper sto for litt over halvparten. Norsk Tipping fikk tillatelse i 2014 til å tilby mange av disse spillene.

I fjor hadde Norsk Tipping ca 20.000 kunder som tapte store summer. Dette gjorde at Norsk Tipping i år reduserte sine tapsgrenser per spill til 600 kroner per dag og 2500 per måned.

I dag anses 89.000 nordmenn å være i er i faresonen for å utvikle spillavhengighet.

Nordmenn spilte bort 10,5 milliarder kroner på pengespill i 2014.

En befolkningsundersøkelse fra 2013 viser at 22.000 nordmenn er så spilleavhengige at de trenger behandling.

Deltakerens i onsdagens program av Luksusfellen, www.tv3.no/luksusfellen, sine problemer startet etter et samlivsbrudd. Min hypotese er at han ikke hadde utviklede strategier for å uttrykke sinne og sorg. Isteden tydde han til noe han følte avledet ham. Det kostet ham dyrt.

Hvor mye kan du se på TV3 i morgen kl 20.30.

Det som blir tydelig i programmet er at han istedenfor å sette ord på sin sorg, kompenserer ved å avlede seg selv. Mitt forsøk er å hjelpe ham med å vise at han må rette følelsene sine der de hører hjemme og ikke kun forsøke å døyve dem. Programmet viser at vi anerkjenner alvorlighetsgraden av deltakerens problemer ved at jeg i tillegg henviser ham til spesialister på det området han sliter med.

Mitt håp er at deltakeren, og du som leser, forstår at sorg oppstår etter et tap du kan snakke om og bearbeide. Hvis dette er vanskelig, eller umulig, for deg så finnes risiko for å utvikle depresjon. Da har du ikke bare mistet noe «utenfor» deg selv, du har mistet «en del av deg selv». Hvis det er slik må du se faresignalene og søke hjelp.

Behandlingssteder/brukernettverk er bl a:

www.spilleavhengighet.no

www.hjelpelinjen.no

www.spillbehandling.no

www.borgestadklinikken.no

www.blakors.no

 

 

Reklamer

About robertspeare

Robert Speare er psykolog, spesialist i klinisk voksen psykologi i Norge og i Sverige. Han jobber med utvelgelse til Forsvaret og andre bedrifter, samt hjelper mennesker med psykoterapi og coaching. Han driver Norges største bemanningsselskap som leier ut psykologer til offentlige instanser og private aktører.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: